Hunebed-D-1 Leuke filmpjes van hunebedden in Drenthe De legende van de gouden beer D 1- Bij Steenbergen Hunebedden-in-Drenthe Hunebed--D2

Toen de Nederlandse archeoloog  professor Albert Egges van Giffen in de eerste helft van de vorige eeuw het besluit nam om alle bestaande en verdwenen hunebedden in Drenthe in kaart te brengen, begon hij aan een wetenschappelijk moeilijk te onderbouwen onderzoek, waaraan niemand zich in de lange historie van de vijfduizend  jaar oude monumenten eerder had gewaagd. Van Giffen begon zijn onderzoek in de omgeving van het dorpje Steenbergen, in de buurt van Roden, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Noordenveld. Hij gaf aan het plaatselijke hunebed  de naam Drenthe 1 mee, hetgeen gemakshalve resulteerde in het nummer D 1.

Van Giffen stelde vast dat het hunebed slechts uit een ruwe en verstoorde verzameling van los liggende rotsblokken en verweerde keien bestond, die al eeuwenlang op een onherbergzame en kale zandvlakte lagen, zonder dat de waarde ervan ooit herkend of erkend was. Hij restaureerde D1 en nam vervolgens D 2, bij Westervelde onder handen.

Met name in de jaren na de Tweede Wereldoorlog veranderde de oorspronkelijke lege vlakte rondom D 1 in een natuurrijke omgeving, waarin het tegenwoordig goed toeven is, speciaal voor toeristisch-recreatieve wandelaars en fietsers. Gemotoriseerde bezoekers/sters kunnen gratis dichtbij het hunebed parkeren. Vandalen gebruikten het gerestaureerde hunebed enkele jaren geleden als basis voor een nachtelijke barbeque en zij richtten daarbij ernstige schade aan. Enkele gebarsten en gescheurde stenen zijn inmiddels min of meer hersteld, maar het resultaat van het barbaarse dombo-feestje is nog goed te zien. Het onderstaande plaatje linkt naar Google Maps, waarop je de exacte locatie van D 1 kunt vinden.

html5 video converter by EasyHtml5Video.com v3.9.1