In 1566 volgde de beroemde en/of beruchte Beeldenstorm waarbij er overal in Europa katholieke kerken werden geplunderd en de meeste heilige beelden in gruzelementen werden gehakt. Het volk kwam van hoog tot laag in opstand tegen de oude kerk en zo ontstond er ruimte voor een nieuwe orde op geestelijk en kerkelijk gebied. De protestanten hadden het voortaan, ook in Drenthe, voor het zeggen. Deze geschiedenis is bekend. Ook tegenwoordig nog, zijn de Drenten volgens geruchten, overwegend protestants. Hoewel er onder meer in de voormalige turfwinningsgebieden ook nog wel enkele katholieke enclaves te vinden zijn.
Desondanks zijn er in verschillende musea in Drenthe heden ten dage ook nog wel enkele ongeschonden bekers te vinden. Dit Trechterbekervolk liet ons hun aardewerk-
In 2015 werd bij het Overijsselse Dalfsen het tot nu toe grootste grafveld van het Trechterbekervolk in Noord-
Het is een keihard feit; hij of zij die de goedbedoelde groet van een Drent opzettelijk negeert die wordt nooit en te nimmer voor een tweede keer door dezelfde Drent gegroet. Negeren is een vak in Drenthe. Nieuwkomers zouden dit moeten weten. Groet in ieder geval altijd vriendelijk terug als je sociale leven je lief is.
Even een aardig tussendoortje: GG & GG heeft deze boeiende periode uit de specifiek Drents-
Dit product van G G & G G had dus een hoog educatief gehalte. Maar door de opkomst van de televisie, in de jaren zestig van de vorige eeuw, was er al snel geen kind meer te vinden dat nog buiten wilde spelen. Men zat alleen nog maar met opgewonden oogjes naar het immer sneeuwende beeldscherm te staren. En dus werd de productie van de Neanderbeertjes (in 1980 al) helaas gestaakt.
Zo ziet u maar weer eens hoe moeilijk het is om een berenfabriekje te runnen. Verzin maar eens een goedverkopend product! Dat valt niet mee. En net zo moeilijk is het om een goed beeld te schetsen van Drenthe en/of van 'de Drenten'.
Laten wij er maar gemakshalve vanuit gaan dat de mensen die zo'n beetje drieduizend jaar geleden, als kleine boeren en als landarbeiders, op bepaalde plekken in Drenthe leefden, de rechtstreekse voorouders van de hedendaagse autochtone Drenten zijn. Ik ben een rechtstreekse nazaat van dat nijvere en nuvere volkie. En op dat feit zou ik trots kunnen zijn. Maar dat ben ik helaas maar gedeeltelijk. Mijn gevoel van trots wordt namelijk een beetje getemperd vanwege het feit dat deze eerste boeren en landarbeiders m/v van oorsprong Saksen waren, bij wie er heidens-
In de loop der eeuwen werden de houten kerkjes stuk voor stuk vervangen door grotere kerken van steen. De oudste stenen kerken van Drenthe, zoals die van Anloo en van Vries, zijn dus van oorsprong katholieke kerken waarin ooit de Heilige Mis werd opgedragen terwijl er tegenwoordig vaak alleen nog maar koffieconcerten in worden gegeven. Maar het officiële wapenschild van Drenthe toont ons nog steeds Moeder Maria met het pasgeboren kindeke Jezus op haar schoot. En dat is ook het geval bij en met het wapenschild van Assen. In de Drentse uitvoering zit de kleine Jezus (voor de kijkers) rechts. In het wapen van Assen zit hij aan de linker kant op Maria's schoot. Het katholieke verleden van Drenthe is dus nog niet volledig weggevaagd.
In 1897 vonden twee Drentse arbeiders het verkrampte en gemummificeerde lijkje van een ongeveer 16-
Misschien was het een moord zonder ritueel-
De Saksen zouden ook tegenwoordig nog hun goden aanbeden hebben, ware het niet dat zij door de alom bekende Karel de Grote gedwongen werden om hun bijgeloof af te zweren en katholieke christenen te worden. Hun oude gebruiken en rituelen werden vanaf het jaar 804 langzaam maar zeker in een katholiek jasje gestoken. En de eerste boeren van Drenthe moesten met lede ogen aanzien hoe die jongens van Karel de Groote alle heidense offerplaatsen onder het girrelzaand bedolven en hoe zij er hun eigen houten kerkjes bovenop timmerden.
En in die kerkjes was het aanbidden van de oude natuurgoden streng verboden. Hetgeen de Drenten eerst niet pikten. Jarenlang liepen velen van hen dan ook met een grote boog om die kerkjes heen Maar uiteindelijk, na veel kleine en ook wel enkele grotere knokpartijen met de nieuwe leiders, bogen zij hun hoofden voor de nieuwe God. En in principe offerden zij toen geen mensen en dieren meer maar gingen zij offergelden aan de bisschoppen betalen.
De katholieke priester/monnik Maarten Luther kwam in 1517 in opstand tegen zijn eigen Paus en bisschoppen. Samen met anderen nagelde hij het wereldse gedrag (dat vond hij) van de vertegenwoordigers van de oude moederkerk aan de paal. Volgens de overlevering spijkerde hij zelfs een pamflet met daarop 95 stellingen op de deur van zijn eigen Slotkerk in het Duitse Wittenberg. Hij verketterde de wijze waarop de katholieke leiders in Rome hun geloof beleden en hij eiste hervormingen op verschillende terreinen. Maarten was duidelijk roomser dan de Paus.
De vraag of er tegenwoordig wellicht ook nog wel echte heidenen in Drenthe rond-
Er zijn nog verschillende eeuwenoude sagen en legendes in omloop in Drenthe waarin duistere machten een belangrijke rol spelen. Het is niet zo dat de hele bevolking van Drenthe die verhalen vandaag aan de dag nog kent hoor. Nee, zo zit dat niet. Maar voor fijnproevers zoals u, en zoals ondergetekende zelf, zijn dergelijke verhalen nog steeds interessant genoeg om ze af en toe eens te lezen. Verhalen over Cilie de nevelhekse, over de reuzen Ellert en Brammert en over de juffer van Batinghe . Maar niets is interessanter dan De Legende van de Gouden Beer!
Zo’n zesduizend jaar geleden werd Drenthe vrijwel alleen nog maar bewoond door stammen van het zogenoemde Trechterbeker-