De legende van de gouden beer startpagina-space-bibliotheekje De legende van de gouden beer

De wereldberoemde Hubble Telescoop maakt al sinds april 1990 constant schitterende foto's van sterrennevels en planeten die zich in ons deel van het universum bevinden. Ik heb er een paar voor jou uitgelicht, hoewel je die ook op vele andere websites kunt vinden, maar deze site is nu eenmaal van mij. En daarom plaats ik ze hier met plezier en ook met toestemming van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en met die van hun Europese dubbelganger ESA, die samen alle rechten op deze opnames bezitten. Dat vermeld ik er hier maar even nadrukkelijk bij, want het is van hen al mooi genoeg, dat ik voor deze foto’s niets hoefde te betalen. Lang leve Nasa en ESA ! Ik hoop dat er in het verdere verloop van hun ruimtevaartactiviteiten maar geen raketten meer vroegtijdig mogen ontploffen!

Als eerste zie je hier onder de (waarschijnlijk jou wel al bekende) foto's van de Adelaarsnevel in het sterrenbeeld Slang en de boeiende uitsnede daarvan waarop de zogenoemde Zuilen der Schepping te zien zijn. Het gaat hier (volgens geleerden, die denken dat zij er verstand van hebben) om een kosmische kraamkamer waarin ook nu nog (heel ver voorbij de tijd waarin de aarde werd geschapen) nieuwe sterren worden geboren en waarin sterren, die al miljarden jaren oud zijn, nu zo’n beetje stuk voor stuk een roemloze dood zullen sterven. Miljoenen zonnen komen en gaan er aldaar ter plekke, al sinds mensenheugenis gaat dat zo en ook van ver daarvoor al toen de mensheid nog niet geschapen was. Hier aanschouwen wij een bizarre werkelijkheid waarin wij mensen als slakken in een zoutpot wegsmelten zodra wij er ook maar een beetje dicht bij in de buurt komen, dus dat doen wij vooralsnog dan ook maar niet.


De andere foto’s laten vergelijkbare fenomenen zien. Je zou kunnen zeggen dat de Schepper van hemel en aarde op vele plekken in het heelal, nog steeds aan de arbeid is en dat het nog miljarden lichtjaren kan duren voordat Hij ook daar een rustdag zal, kan of wenst in te lassen en die dan ook daadwerkelijk zal nemen.


Ik bedoel dit beslist niet spottend, want ik ben er van overtuigd dat er een heilige scheppende kracht werkzaam is in en achter het universum. Geen enkele levensvorm kan volgens mij bestaan, wanneer er niet eerst, per vorm en per soort, iets tastbaars uit het schijnbare niets van de onderliggende en scheppende energie tevoorschijn is gekomen. Geschapen materievormen dus, die vanuit een onsterfelijke Heilige Geest geboren worden.


En dat dan zeker niet alleen maar op de aarde, maar verspreid over en in het gehele universum. Daar weten en snappen wij nu nog maar heel erg weinig van. Gods schepping is vele miljarden malen groter, indrukwekkender en onbegrijpelijker dan wij heel lang hebben gedacht en geloofd. Mede dankzij de beelden van de Hubble telescoop, zouden wij inmiddels moeten beseffen, dat wij de almachtige Schepper van hemel en aarde eeuwenlang  tekort hebben gedaan, zowel in Woord als in geschrift. Wij hebben het mysterie van de Heilige Geest tot nu toe niet de ereplaats gegeven die het verdient. Een God in mensengedaante en de aarde als middelpunt van Zijn schepping? Zo simpel is het dus niet.startpagina-space-bibliotheekje